Kokemus sähköauton vuokrauspalvelusta

Sähköautoilusta kiinnostunut Timo Oikarinen kokeili EkoRentin pääkaupunkiseudulla toimivaa sähköauton yhteiskäyttöpalvelua. Miten se sujui?

Pääkaupunkiseudulla on jo jonkin aikaa ollut tarjolla sähköautojen yhteiskäyttöpalvelu EkoRent. Yhteiskäyttöpalvelu poikkeaa perinteisestä autovuokrauspalvelusta siten, että pääpaino on lyhyissä tuntivuokrauksissa, eikä ennakkovarauksia tehdä.Palvelu toimii siten, että kävelet palvelupisteelle, vuokraat auton älypuhelinsovelluksella, irrotat laturista ja olet valmis liikenteeseen. Palautus on yhtä helppoa; ajat auton palvelupisteelle, kiinnität laturiin ja lopetat vuokrauksen sovelluksella. Yksinkertaista! Ovet auki puhelimella ja menoksi EkoRentin tarjoama palvelu kuulosti niin mielenkiintoiselta, että olihan sitä kokeiltava tarpeen sattuessa kohdalle. Sattuneesta syystä olin matkannut Pirkanmaalta Helsinkiin julkisilla kulkuvälineillä. Pääkaupunkiseudulla vieraillessani minun täytyy usein pistäytyä myös Espoossa aluella, jonne on hyvin vaikea päästä julkisella liikenteellä. Tarjoaisiko EkoRent tähän ratkaisun?Olin jo aiemmin suorittanut alkurekisteröitymisen palveluun. Palveluun rekisteröidytään puhelinnumerolla, ja samalla annetaan luottokorttitiedot palveluun. Näin itse vuokraustapahtuma on mahdollisimman helppo ja nopea. Normaalisti vuokraustapahtuma suoritetaan älypuhelinsovelluksella, joka on tarjolla iOS- ja Android-järjestelmiin. Koska itse olen Windows Phone –leirissä, suoritin vuokrauksen aloituksen tekstiviestillä. Käy se näinkin, mutta sovellus olisi ollut toki helpompi. Kun vuokraus on alkanut, auton ovet avataan ja suljetaan joko älypuhelimen sovelluksella tai tekstiviestin avulla. Avainta ei käytetä lainkaan. Sitten vain ovet auki, auto irti latauslaitteesta, kaapeli mukaan ja menoksi.Kaikki EkoRentin autot ovat Nissan Leaf –sähköautoja. En tässä puutu sen kummemmin auton tekniikkaan ja ajaminenkin on tuttua ja turvallista Leafia. Navigaattori opastaa perille, mikäli pääkaupunkiseutu ei ole tuttu. Lisäksi EkoRentin palautuspisteet on ennalta ohjelmoitu navigaattoriin, joten palautuspaikkaa ei tarvitse kauaa etsiä.

Näppärää tuntivuokrausta EkoRentin hinnoittelumallissa ensimmäinen vuokratunti on pituudeltaan 75 minuuttia ja hinnaltaan jäsenmaksuton kertatunti on 11 €. Itselleni se riitti juuri sopivasti eli sain suoritettua matkani Myyrmannin noutopisteestä Espooseen ja takaisin tuon 75 minuutin aikana. Julkisia välineitä käyttämällä samaan kohteeseen matkaamiseen olisi kulunut lähes kolme tuntia.Ajelin takaisin Myyrmanniin ja etsin parkkihallista EkoRentin merkinnöillä varustetut pysäköintiruudut. Tässä vaiheessa Leafiin tottumaton autoilija voi joutua turvautumaan autosta löytyvään pikaohjeeseen – auton latausluukun avausnappi kun ei ole helpoimmalla paikalla eikä myöskään merkitty loogisimmalla kuvalla. Vuokraus lopetetaan kytkemällä auto latauslaitteeseen ja kuitataan älypuhelinsovelluksella tai tekstiviestillä vuokraustapahtuma päätökseen. Jotta asiakas ei jäisi epätietoiseksi, saapui kuittausviesti puhelimeen vuokrauksen onnistuneesta lopettamisesta. Kaikki hyvin. Erinomainen vuokrauskokemus Vaikka palvelu toimi kaiken kaikkiaan erinomaisesti, parannettavaakin on. Koska ennakkovarauksia autoihin ei voi tehdä, saatat jäädä ilman autoa. Esimerkiksi vuokraushetkelläni Ruoholahden piste oli tyhjänä, ja Myyrmannissakin oli vain tämä yksi vuokraamani auto. Vuokraaja voi siis joutua matkustamaan hieman kauempana sijaitsevaan pisteeseen auton saadakseen. Autotilanteen eri pisteissä voi onneksi tarkastaa etukäteen sovelluksesta tai EkoRentin internetsivujen kautta.Kokonaisuutena olin erittäin tyytyväinen kokemukseen. Satunnaisesti autoa tarvitsevalle vieraspaikkakuntalaiselle palvelu ja pelkkään tuntihinnoitteluun perustuva hinnoittelukonsepti ovat erittäin onnistuneet. Autottomalle pääkaupunkiseudulla asuvalle on tarjolla kuukausimaksullinen aktiivikäyttäjän paketti, jossa tuntihinnat ovat halvemmat. Auton voi vuokrata myöskin koko päiväksi kiinteään hintaan.Kokemuksen perusteella voin ehdottomasti suositella EkoRentin yhteiskäyttöautoja muillekin!Julkaistu alunperin täällä: Viherkaista Kirjoittaja:Timo Oikarinen,Sähköautoilusta kiinnostunut alan ammattilainen