Tilaa uutiskirjeemme

Sähköautojen yhteiskäyttöpalvelu

Ajankohtaista:

Nuoret muuttuvan kaupunkikuvan taustalla

Auton omistaminen ei ole enää itseisarvoHSL:n vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan auton omistaminen saattaa olla kääntymässä Helsingin seudulla laskuun. ’’Arvojen ja elämäntapojen muutoksen ohella auton omistukseen vaikuttaa se, että digitalisaatio synnyttää kokonaan uudenlaisia palveluita, joiden ansiosta matkat on entistä helpompi ketjuttaa niin, että matkustamiseen menee mahdollisimman vähän aikaa. Digitaalisten alustojen ansiosta lisääntynee myös yhteiskäyttöautojen suosio’’.

Etenkin kasvukeskuksissa ja suurimmissa kaupungeissa nuorelle auton omistaminen ei ole enää välttämätöntä, koska auton saa helposti vuokrattuna tai lainaksi vanhemmilta tai sukulaisilta. Sähköauto sopii erityisen hyvin kaupunkiliikenteeseen, jossa ajetut etäisyydet ovat lyhyitä, mutta jossa ruuhka yhdistettynä polttomoottoriautoihin aiheuttaa tarpeetonta ja saastuttavaa tyhjäkäyntiä. Vaikka trendi onkin laskeva, Espoossa oman auton hankkii vielä toistaiseksi suurempi osa vastatäyttäneistä kuin Helsingissä. Tätä selittää osin mm. pitkät etäisyydet sekä kaupungin jakautuminen viiteen eri kaupunkikeskukseen. Tukholmassa oman auton hankkii enää vain todella pieni prosentuaalinen määrä, alle 10 % 18-vuotiaista nuorista.

Tukholma on pohjoismaiden autoruuhkaisin kaupunki, siellä ruuhka-aika lisää matka-aikaa kolmanneksen enemmän verrattuna Helsinkiin. Joukkoliikenteen määrä ja palvelutaso on Tukholmassa osittain parempi kuin pääkaupunkiseudulla, kun taas Suomessa tulee äkkiä vastaan hyvinkin maaseutumaisia alueita, ja omistusautolle löytyy enemmän tarvetta: muualla kuin suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa auto on melkeinpä elinehto työhön ja liikkumiseen. Sekä Tukholmassa että Helsingissä ajokortin hankkineiden nuorten osuus pienenee vuosi vuodelta, mutta hitaasti.

Ruotsissa auton arvo statussymbolina on vähentynyt dramaattisesti, eikä oman auton saaminen enää edusta aikuistumista ja vapautumista. Kun huomioidaan vielä, että yksityisautot seisovat pysäköitynä yli 95 % ajastaan, olisi järkevää siirtyä sähköisiin yhteiskäyttöautoihin yhdistettynä kaupunkipyöriin sekä toimivaan joukkoliikenteeseen.

Luka Kaila / EkoRent


EkoRent on vuonna 2014 perustettu ja mm. WWF:n toimesta palkittu Suomen johtava täyssähköautojen tuntivuokraus sekä yhteiskäyttöpalvelua tarjoava yritys. EkoRent on myös ainoa autovuokraamo jonka kaikkien autojen yhteenlasketut CO2 päästöt ovat pyöreä nolla. Sähköinen yhteiskäyttöauto minimoi liikkumisesta syntyviä päästöjä ja parantaa kaupunkien ilmanlaatua. Lisäksi EkoRent-vuokra- ja yhteiskäyttöautot säästävät rahaa verrattuna omaan autoon ja antavat ympäristöstään välittävälle käyttäjälle hyvän mielen.