Sähköautot Suomessa: Latauspisteet, verotuki ja sähköautoilun tulevaisuus

Sähköautoilu valtaa alaa kiihtyvällä vauhdilla, ja moni suomalainenkin on vaihtanut perinteisen bensakäyttöisen menopelinsä vähäpäästöiseen sähköversioon.

Autokauppojen parkkipaikat alkavat näyttää yhä enemmän tulevaisuuden filmien lavasteilta, kun sähköautojen hiljainen parvi valtaa tienoon.

Latauspisteiden määrä ja kehitys

Suomessa latauspisteet ovat lisääntyneet kuin sähköjänikset lisääntymiskaudellaan. Koko maassa latauspisteitä löytyy yhä useammalta paikkakunnalta, ja etenkin suurimmissa kaupungeissa latausverkosto on laajentunut huomattavasti. Tämä kehitys jatkuu, sillä niin hallitus kuin yksityiset yritykset ovat sitoutuneet tuomaan latauspisteitä joka nurkalle.

Ei ole epäilystäkään, että latauspisteverkoston kehitys on yhtä tärkeää kuin kahvi suomalaisille. Uusia innovaatioita, kuten nopeasti lataavat pikalatauspisteet ja yhteislatauspisteet kerrostalojen parkkipaikoilla, tukevat sähköautoilun yleistymistä.

Myös langattomat latausjärjestelmät ja aurinkopaneelit voivat tulevaisuudessa tehdä lataamisesta vieläkin helpompaa.

Verotuki sähköautoille

Valtio on päättänyt kannustaa suomalaisia sähköautoiluun erilaisin verohelpotuksin – melkein kuin olisi syntymäpäivä ja vero on lahja. Esimerkiksi sähköautojen autoverosta saa mukavan alennuksen, ja myös työsuhdesähköautojen verotusta on kevennetty. Näin sähköautoilusta on tehty taloudellisesti houkuttelevampaa.

Lue tuesta lisää Traficomin sivuilta. 

Lataussähkön verotus

Lataussähkön verotuksessa on otettu mallia niin sanotusta “lämmityssähkö-bonuksesta”. Sähköauton lataamisesta kotona perittävä sähkövero on alennettu samaan tasoon kuin lämmityssähkön vero, mikä tekee sähköautolla ajamisesta entistä edullisempaa – ja ympäristöystävällisempää.

Sähköautojen myynti ja markkinaosuus

Sähköautojen myynti Suomessa on kasvanut nopeasti nollasta sataan. Etenkin täyssähköautojen kysyntä on kasvanut, ja niiden osuus kaikista myydyistä autoista on jo merkittävä. Tämä trendi näyttää jatkuvan, kun sähköautojen hinnat laskevat ja mallivalikoima laajenee.

Sähköautoilun tulevaisuus Suomessa

Sähköautoilun tulevaisuus näyttää Suomessa yhtä valoisalta kuin kesäyö Lapissa. Hallituksen ja yksityisen sektorin investoinnit latausverkoston kehittämiseen, verotuilla tehostettu sähköautojen hankinta sekä kasvava ympäristötietoisuus luovat hyvät edellytykset sähköautoilun yleistymiselle entisestään.

Latauspisteverkoston kehitys ja innovaatiot

Sähköautoilu on tullut Suomeen jäädäkseen, ja se on kuin sähköinen tuulahdus raikasta ilmaa liikenteessä. Latauspisteiden määrä kasvaa, verotuet kannustavat sähköautojen hankintaan, ja ympäristötietoisuus lisääntyy. On aika pistää sähkömoottorit surisemaan ja nauttia hiljaisesta, päästöttömästä matkasta kohti tulevaisuutta.